Обробка штучного акрилового каменю

Рекомендації

Для обробки акрилового каменю підійде обладнання, яке є у більшості деревообробних цехів. Для різання і обробки штучного каменю використовують циркулярні пилки всіх типів, фрезерне обладнання, шліфувальні верстати. Єдине, про що слід потурбуватися – щоб ріжучі диски і зубці фрези були виготовлені з твердосплавного вольфраму, а електроінструмент був розрахований на роботу в напруженому режимі.


Перед початком роботи потрібно обов'язково перевірити стан листів. Рекомендується використовувати листи з однієї серії, щоб виключити можливість відмінності за кольором.

Основні рекомендації:


  1. Перш ніж почати роботу, уважно вивчіть креслення. Продумайте свої дії та складіть план порізки. Слід передбачити зазор приблизно 3 мм для забезпечення розширення каменю в об'ємі і ще 3 мм – як допуск для остаточної підгонки виробу.

  2. Шви рекомендуємо розташовувати паралельно або перпендикулярно крайці листа і посилювати їх, приклеюючи знизу смужки матеріалу шириною 50-100 мм.

  3. При з'єднанні двох шматків штучного акрилового каменю дуже важливо, щоб вони щільно прилягали один до одного по лінії стику. Цього можна домогтися, застосовуючи дзеркальну порізку (фрезерну підгонку торців). Для цього використовують стандартну фрезу з двома ножами, якою синхронно обробляють обидва торці по лінії стику. Отримавши торці, які примикають ідеально, їх потрібно акуратно і легко відшліфувати наждачним папером, а потім протерти чистою білою тканиною, змоченою денатурованим спиртом.

  4. Перевірте як стик виглядає із зовнішньої сторони. Якщо все нормально, то встановіть два листи для склеювання на відстані декількох міліметрів.

  5. Для склеювання використовуйте спеціальний клей, що відповідає кольору каменю. Заповніть шов клеєм і закріпіть затискачами, не затягуючи їх занадто сильно.

  6. Щоб шви склеювання були міцними, їх обов'язково потрібно посилювати. Для цього з нижньої сторони по всьому шву приклеюється смуга з цього ж каменю шириною 50-100 мм.

  7. На стільниці робиться паз, на який насаджується і приклеюється крайка. Використовуючи фрези різної форми, можна виготовити крайки з красивим декоративним профілем.

  8. При склеюванні деталей торців важливо простежити, щоб місце з'єднання було повністю заповнене клеєм.

  9. Для стільниці з акрилового каменю виготовляють основу з вологостійкої багатошарової фанери або вологостійких деревних плит – ДСП і МДФ. Основа підклеюється до акрилової поверхні за допомогою клейкої речовини, яка не втрачає еластичності після затвердіння.

  10. З акрилового каменю, який допускає гаряче формування, можна виготовляти стільниці з округлими кутами та інші деталі й предмети з вигнутими формами. Камінь нагрівають, поки він не стає гнучким, і надають йому потрібну форму.

  11. Температура нагрівання – приблизно 150°C-175°C. При більш низьких температурах камінь може тріснути і побіліти. Якщо температура буде вищою від зазначеної, це спричинить утворення пухирців і знебарвлення панелі. Час розігріву варіюється і залежить від характеристик печі та розміру деталі. Є спеціальні таблиці, які допомагають визначити необхідний час нагрівання.

  12. Покриття та шліфування – один з найвідповідальніших моментів обробки штучного каменю. Матове і напівглянцеве покриття – найпрактичніші. Перед початком роботи поверхню потрібно ретельно протерти вологою матерією, використовуючи мильну воду. Шліфування слід виконувати, послідовно від більш грубого до гладкого.

Обробка штучного каменю – процес складний та трудомісткий. Він вимагає досвіду й хороших навичок роботи зі штучним каменем.


Інші статті

Усі статті
Усі статті

Стати партнером

Залиште свої дані або зателефонуйте нам:

+38 073 270 52 00

Надіслати проект

Напишіть про свій проект і ми опублікуємо вашу роботу на нашому сайті

Надіслати пропозицію

Напишіть нам вашу пропозицію чи побажання

Дякуємо!

Заявку відправлено, ми зв'яжемося з вами для обговорення деталей.

Закрити

Дякуємо!

Заявку відправлено, ми зв'яжемося з вами для обговорення деталей.

Закрити

Дякуємо!

Проект відправлений, ми зв'яжемося з вами для узгодження публікації.

Закрити

Увага!

Не правильно введені дані форми!

Закрити