Сфери застосування штучного каменю

Рекомендації

Штучний камінь (акриловий і кварцовий) знайшов своє побутове застосування переважно у двох сферах – у меблевій промисловості та будівництві.

Характеристики штучного каменю

Популярністю, що стабільно зростає, штучний камінь зобов'язаний своїми властивостями. Він має цілу низку цінних якостей:

  • Міцність

  • Довговічність

  • Гігієнічність

  • Несприйнятність до дії побутових хімічних речовин і короткочасного впливу високих температур

  • Відсутність особливих вимог до догляду

  • Технологія виробництва штучного каменю така, що плити мають однорідну, позбавлену мікропор і мікротріщин структуру. Це дуже важлива властивість матеріалу з точки зору використання його для робочих поверхонь на кухні та інших виробів. Жир, харчові рештки, розлиті забарвлені рідини (вино, чай, кава), а також фруктові і овочеві соки (морквяний, буряковий, смородиновий, тощо)не в'їдаються у штучний камінь, а залишаються на поверхні та можуть бути без особливих зусиль видалені.

Таким чином, штучний камінь забезпечує відсутність забруднень, які складно виводяться, а також не дає можливості мікробам і бактеріям накопичуватися в порах і мікротріщинах, оскільки їх у матеріалі немає.

Штучний камінь заслужив високі оцінки як дизайнерський матеріал, пропонуючи широку гаму кольорів, відтінків і малюнків.

Кварцовий і акриловий камінь, маючи багато спільного, мають ряд суттєвих відмінностей.

Вироби з кварцового каменю виглядають дуже респектабельно. Маючи той же м'який глянцевий відблиск, що і натуральний камінь, вони часто не відрізняються від нього.

Вироби з кварцового каменю мають підвищену зносостійкість і менш схильні до появи подряпин, ніж акрилові.

Якщо говорити про недоліки, то їх кілька, причому ті ж, що і у натурального каменю.

Вироби із кварцового каменю,

як і з натурального, досить важкі.

Якщо розміри або конструкція виробу вимагає використання декількох шматків або плит кварцового каменю, то у готовому виробі місця стиків різних шматків будуть візуально помітні.

Якщо в ході експлуатації виріб отримав пошкодження, відремонтувати його в домашніх умовах немає можливості.

Кварцові вироби досить дорогі. Високу вартість має не тільки сам матеріал, а й виготовлення, оскільки потрібно дороге обладнання, яке використовується для обробки каменю.

Акрилові вироби

легші та дешевші, ніж кварцові. Обробка їх не настільки складна і трудомістка, як виробів з кварцового або натурального каменю. Більш того, акрилові вироби можуть бути реставровані в домашніх умовах (хоча варто зазначити, що професійно виконати реставрацію зможе лише досвідчений фахівець).

Важливою перевагою акрилового каменю з точки зору дизайнерів є можливість створювати безшовні конструкції різних форм і розмірів.

До недоліків акрилових виробів слід віднести їх меншу захищеність від подряпин і впливу високих температур. В іншому вони такі ж хороші, як кварцові.

Меблева промисловість

У меблевому виробництві штучний камінь є цікавим як матеріал для виготовлення окремих предметів меблів і меблевих деталей. Левова частка припадає на кухонні стільниці. Потім йдуть барні меблі та меблі для ванних кімнат.

Кухонні стільниці зі штучного каменю

Одне з найперших побутових застосувань штучного каменю – кухонні стільниці. Це не дивно, оскільки плити штучного кварцового і акрилового каменю задовольняють практично всі вимоги, які висувають до матеріалу кухонні стільниці.


У даний час стільниця з розряду деталі переросла у розряд предмета кухонних меблів. Вибрати та замовити стільницю можна окремо від меблевого гарнітура.

Найчастіше при виборі кухонних меблів і стільниці користуються послугами дизайнера, який пропонує конфігурацію і колірне рішення стільниці.

Стандартним варіантом кухонних стільниць є прямокутна плита шириною 0,6-0,65 м. Що стосується товщини стільниці, то слід робити її з плит товщиною не менше 30 мм. Більш тонкі плити для стільниць використовувати не рекомендується.


Крім робочих поверхонь, плити штучного каменю використовують на кухні для стільниць островів, барних стійок і обідніх столів.

Барні меблі зі штучного каменю

Вибір штучного каменю для виготовлення барних меблів повністю себе виправдовує. Міцність та відмінні експлуатаційні якості забезпечують стабільний попит на зроблені зі штучного каменю барні стійки, стільниці для столиків у залах і робочі поверхні в харчоблоці.

Дизайнери люблять використовувати цей матеріал, оскільки він має високу виразність і декоративність. Штучний камінь допомагає створювати стильні інтер'єри кафе та барів з яскраво вираженою індивідуальністю та настроєм.

Раковини та мийки зі штучного каменю

Попит на раковини та мийки з кварцового й акрилового каменю зростає з кожним днем. У найпопулярніших на сьогоднішній день мийок з нержавіючої сталі та раковин з кераміки вони виграють, перш за все, своїм неординарним зовнішнім виглядом.

Як правило, мийки та раковини зі штучного каменю замовляють разом зі стільницею із того ж матеріалу. Ансамбль стільниця + мийка виглядає дуже стильно і сучасно.

Властивості штучного каменю забезпечують зручну і просту експлуатацію раковин і мийок з цього матеріалу.

Меблі для ванних кімнат

У ванних кімнатах зі штучного каменю найчастіше можна бачити стільницю туалетного столика з вбудованою раковиною. Цікавими деталями інтер'єру є стелажі і полички зі штучного каменю. Штучний камінь, завдяки своїй абсолютній негігроскопічності, ідеальний матеріал для ванних кімнат і басейнів. Підвищена вологість і навіть пряме попадання води не може пошкодити меблі з кварцового або акрилового каменю.

Будівництво. Деталі внутрішніх інтер'єрів

Якщо говорити про використання штучного каменю для оформлення внутрішнього простору приміщень, то сфера його застосування дуже широка: облицювальні стінові панелі, подіуми і сходи, підвіконня, оформлення арок і камінних порталів, тощо.

Облицювальні стінові панелі

Облицювання стін плитами штучного каменю – цікаве дизайнерське рішення оформлення інтер'єрів. Для облицювання, як правило, використовують плити з товщиною 13 мм (кварцовий камінь) і 6-12 мм (акриловий камінь).

Деякі виробники кварцового і акрилового каменю пропонують колекції з напівпрозорими плитами. Такий камінь дизайнери та архітектори використовують у якості перегородок при зонуванні вільного простору, а також для стел і конструкцій з внутрішньої підсвіткою.

Використання штучного каменю як облицювального матеріалу для холів торгових центрів, аеропортів, вокзалів, готелів і ресторанів, станцій метро та інших об'єктів є вдалою альтернативою облицюванню натуральним каменем. Штучний камінь менш вимогливий щодо догляду, більш різноманітний у колірному забарвленні і не поступається традиційним мармуру та граніту в зносостійкості, міцності та довговічності.

Підвіконня зі штучного каменю

Попит на підвіконня з кварцового і акрилового каменю зростає нарівні з попитом на стільниці зі штучного каменю. Пластикові, дерев'яні та інші види підвіконь явно програють їм за різними параметрами – за міцністю, довговічністю та декоративністю. Замовляючи стільницю зі штучного каменю, багато хто замислюється і про підвіконня з цього ж матеріалу. Ансамбль стільниця + підвіконня стає самобутнім акцентом в оформленні кухні або іншого приміщення.

Подіуми та сходи

Вибір штучного каменю для подіумів і сходів залежить від типу приміщення. Для житлових приміщень цілком годиться більш м'який, але у той же час теплий і менш дорогий акриловий камінь. М'яке домашнє взуття не заподіє сходам з акрилового каменю шкоди.

Для громадських будівель з інтенсивним потоком людей (пасажирів, покупців, відвідувачів) правильним вибором буде кварцовий камінь. За ним легко доглядати, він має підвищену зносостійкість і пропонує широку кольорову палітру.

Арки, камінні портали та інші елементи інтер'єру

Дизайнери знаходять для штучного каменю найрізноманітніші застосування. Його використовують для оформлення міжкімнатних арок і дверних порталів, для облицювання колон і камінів. Характерно, що у якому би стилі не був витриманий дизайн, завжди знайдеться камінь потрібного кольору, малюнка і фактури, який гармонійно впишеться в інтер'єр і додаватиме йому нотку достоїнства та престижу.


Інші статті

Усі статті
Усі статті

Стати партнером

Залиште свої дані або зателефонуйте нам:

+38 073 270 52 00

Надіслати проект

Напишіть про свій проект і ми опублікуємо вашу роботу на нашому сайті

Надіслати пропозицію

Напишіть нам вашу пропозицію чи побажання

Дякуємо!

Заявку відправлено, ми зв'яжемося з вами для обговорення деталей.

Закрити

Дякуємо!

Заявку відправлено, ми зв'яжемося з вами для обговорення деталей.

Закрити

Дякуємо!

Проект відправлений, ми зв'яжемося з вами для узгодження публікації.

Закрити

Увага!

Не правильно введені дані форми!

Закрити